K letní oslavě patří točené

Když se chystá správný letní mejdan, dobré pivko tam zkrátka nesmí chybět. A nejlepší je čerstvě natočené! „Vyvalit sud“ a přinést pípu zvládne každý, popíjení též, že pánové. Ale správně pivo načepovat, to se musí umět!

 pěna na pivu.jpg
Čepované chutná nejlépe

Pivo prostě nesmí chybět na stolech žádné letní slavnosti nebo večírku. A hlavně tam, kde se jí něco mastnějšího. Třeba se griluje prasátko, kuřátko, klobásky nebo alespoň opékají špekáčky. Na grilovačkách ideálně doplňuje masité pokrmy. A to čerstvě načepované, tomu se žádné lahvové ani plechovky nevyrovnají. Ke koupenému soudku v dnešní době není žádný problém zapůjčit si u prodejce také pípu. A pivo hostům natočit!
sklenice piva.jpg 
Čisté sklo

Mít připravené čisté a nejlépe i nachlazené sklenice je polovina úspěchu. Zda jsme mytí neodbyli prozradí bublinky po natočení piva. Když se usazují na skle, prozradí, že jsme nemyli důkladně. Že ve sklenicích zůstaly částečky prachu. Tu nejhlavnější roli pak hraje šikovnost a zkušenost výčepního. Způsobů, jak pivo čepovat je hodně. Nabízíme vám základní dva.

 
Točte bez přerušení

Při této metodě čepování postupujeme tak, že kohout pípy máme umístěn pod pěnou. Zabrání se tak zvětrání piva. Pivo natočíme na jeden zátah. Sklenici držíme tak, že s kohoutem pípy svírá úhel 45 stupňů. Tomuto způsobu se také říká „na hladinku“.

 točení piva.jpg
Točte nadvakrát

Další možností, jak pivo načepovat je způsob dvoufázový. Je to tzv. čepování přerušované. Nejdříve v té první fázi pivo napěníme. Pěna pak brání průniku vzduchu do piva a jeho zvětrávání. Je potřeba pohnout pákou pípy směrem od sebe. Pivo napění a vznikne z ní na hladině „bochánek“. Pod ním je pivo schované, aniž by zvětralo, počká v bezpečí, až ho dočepujeme. V pauze si první várka piva „sedne“. Potom dočepujeme pivko na tu správnou míru. Pozor na kohout pípy. Při dočepování musí být pod pěnou, jinak do piva vnikne vzduch.

 

Ať už točíte pivo některým z těchto způsobů nebo ovládáte nějaký jiný, přejeme vám hodně úspěchů. Hlavní je, aby chutnalo vám a vašim hostům. Tak na zdraví!